T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Osmangazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yusuf Has Hacip ve Kutadgu Bilig

 

Bakanlığımız tarafından düzenlenen “Dilimizin Zenginliği Projesi” kapsamında okulumuz, mart ayı etkinliği olarak   ilk İslami eserlerimizden biri olan  Kutadgu Bilig’in öğrencilerimiz tarafından tanınmasını, anlaşılmasını sağlamak amacıyla eserde geçen orjinal cümlelerin yer aldığı  bir pano hazırlamış ve Edebiyat öğretmenlerimiz aracılığıyla eser sınıflarda tanıtılmıştır.

Türk edebiyatında İslam kültürünün en yüksek özelliklerini taşıyan ilk eser olarak adlandırılan Kutadgu Bilig; kelime anlamıyla Kutlu olma bilgisi demektir. 

 

Yûsuf Has Hâcib, kültürden medeniyete giden yolda kilit taşı mesabesinde olan fert, cemiyet ve devlet hayatının ideal bir biçimde düzenlenmesi için gerekli olan bilgi ve faziletlerin nelerden ibaret olduğu, bunların nasıl elde edileceği ve nasıl bir zihniyete ulaşılması gerektiği üzerinde, zamanının çok ilerisinde bir sanatkârlıkla durmuştur. Bu bakımdan Kutadgu Bilig için, insan hayatının anlamını tahlil ederek onun toplum ve devlet içindeki duruşunu belirleyen bir hayat felsefesi sistemi demek en doğrusu olacaktır. Biz de okulumuzda hazırladığımız pano ve sınıflarımızda düzenlediğimiz Kutadgu Bilig sohbetleriyle ideal hayat felsefesini öğrencilerimize anlatmaya çalıştık. Bu etkinliğe katkıda bulunan öğrencilerimize ve Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenlerimize teşekkür ederiz.


02-04-202402-04-202402-04-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.04.2024 - Güncelleme: 02.04.2024 11:47 - Görüntülenme: 29
  Beğen | 0  kişi beğendi